maanantai 2. huhtikuuta 2012

2x2 -kepit

Keppejä voi opettaa todella monella eri tavalla. Noki ja Kola on opetettu alunperin käsiavulla - kuinka keskiaikaista!! ;) - eli ihan vain kädellä houkuttelemalla. Se on, kuten todettua, vanhanaikaista ja So Last Season. Huonona puolena tässä tavassa on se, että koira tosiaan seuraa kättä, on kiinni omistajassaan ja tekee keppisuoritusta lähes tajuamattaan namia seuraten. Lisäksi keppikulmien (eli mistä suunnasta kepeille tullaan) opettaminen on hankalaa.

No. Ihan hyvät kepit tällä metodilla Nokillekin sain opetettua, joten kyllä sitä tapaa voi käyttää, jos on valmis näkemään tosi paljon vaivaa.

Hyviä puolia en tässä tavassa Nokin keppitekniikasta huolimatta juurikaan näe. :D

Verkoilla opettamisessa koira opetetaan mm. liikemuistia apua käyttäen koiralle keppeihin liittyvä liikesarja. Verkot muodostavat keppien kanssa siis käytävän, jota koira mutkittelee alusta loppuun asti. Vähitellen verkkoja poistetaan keskeltä alku- ja loppupäätä kohti. Hyviä puolia on se, että koira pääsee heti tekemään keppejä itsenäisesti ja keppikulmien harjoitteleminen on suhteellisen vaivatonta. Huonona puolena henkilökohtaisesti näkisin, että koira tosiaan oppii lähinnä painamalla mieleen liikesarjan. Koira ei siis keskity siihen, mitä keppien aikana oikeastaan tehdään. Se vain menee mutkitellen, koska verkot pakottavat siihen.

Ohjurit - ohuet muoviset lärpäkkeet - toimivat samoin kuin verkot.

Näillä keinoilla käsittääkseni nykyään opetetaan paljon keppien suorittamista.

Vinokepeistä en osaa sanoa oikeastaan yhtään mitään. Tarkoituksena on kai kääntää kepit erittäin vinoiksi ja hihnassa vedättämällä opettaa koira kulkemaan vinokeppien välissä. En osaa ottaa kantaa hyviin tai huonoihin puoliin.

Itse olen "hurahtanut" 2x2 -metodin käyttöön, sillä mielestäni oppimisen kannalta järkevintä on, että koira itse oivaltaa, mitä sen esteellä pitää tehdä ja se keskittyy nimenomaan itsenäiseen tekemiseen "ilman apuvälineitä". (Lainausmerkeissä siksi, että 2x2 -kepit itsessään ovat apuväline.)

Koira opetetaan ensin kulkemaan kahden kepin välistä. Homma opetetaan niin varmaksi, että koira osaa mennä keppien välistä, lähetettiin se sinne mistä tahansa keppien ympäriltä. Eli kaikki keppikulmat pyritään opettamaan heti alusta alkaen. Seuraava porttiväli lisätään, kun koira osaa hakea ensimmäisen portin.

Vähitellen portteja lisätään ja koira oppii, että keppisuoritus on oikeastaan "mene portin välistä, mene portin välistä, mene portin välistä, mene portin välistä,..." Eikä siis niinkään "mutkittele, mutkittele, mutkittele, mutkittele.."

Tässä opetusvideo aiheeseen liittyen. (Susan Garrett on 2x2 -guru ja hänen oppeihinsa taitaa perustua kokonaisuudessaan tämä metodi. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti